Zeytinyağlı İç Bakla Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Zeytinyağlı İç Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı yiyecekler, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Ancak son yıllarda sağlıklı beslenme eğilimleri nedeniyle bu yemekler, ülkenin her bölgesinde ve herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Zeytinyağlı yemekler, ana yemek, ara sıcak veya meze olarak tüketilebilir. Zeytinyağlı yemekler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri bakla yemeğidir. Özellikle de zeytinyağlı iç bakla, enfes lezzeti ve kolay hazırlanışı ile oldukça fazla tercih edilen yemekler arasında yer almaktadır. Üstelik zeytinyağlı iç baklayı bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında muhafaza edebiliriz. Ayrıca, mevsiminde taze baklanın içini alıp derin dondurucuda saklayarak farklı mevsimlerde de tüketebiliriz. Bakla, içerdiği vitaminler sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı bir sebzedir. Sıklıkla yaptığım ve severek tükettiğimiz zeytinyağlı iç bakla tarifini sizlerle paylaşıyorum ve denemenizi tavsiye ediyorum.

Zeytinyağlı İç Bakla İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo iç bakla
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet isteğe göre domates
  • 2-3 adet kesme şeker
  • 1 veya 1,5 çay bardağı hakiki zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı kaynar su
  • 1 demet dereotu
  • Yarım limon suyu

Zeytinyağlı İç Bakla Nasıl Yapılır?

Öncelikle taze baklayı ayıklayıp içini çıkarıyoruz ve bol suda güzelce yıkıyoruz. Ardından zeytinyağlı iç baklayı pişireceğimiz tencerenin içerisine 1 çay bardağı zeytinyağı koyup küp küp doğradığımız kuru soğanı ekliyoruz. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra ince ince kıydığımız sarımsakları ve ince halkalar şeklinde doğradığımız havucu ekleyip hafifçe kavuruyoruz. Ardından yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz iç baklayı tencereye ilave ediyoruz. Kesme şekerleri ekleyip karıştırarak erimelerini sağlıyoruz. Tuzunu ilave edip isteğe göre kabuğunu soyduğumuz domatesi küp küp doğrayarak ekleyebiliriz. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kadar kısık ateşte kendi suyu ile pişiriyoruz. 20 dakikanın sonunda kaynar suyu ekleyip yarım saat daha pişmeye bırakıyoruz. Pişme süresi, iç baklanın tazeliğine göre değişebilir; pişme süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Piştiğinden emin olduğumuz zeytinyağlı iç baklayı şık bir servis tabağına alıyoruz. Daha sonra yarım çay bardağı zeytinyağı ile yarım limon suyunu karıştırıp baklanın üzerine gezdiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu baklanın üzerine serperek zeytinyağlı iç baklayı ister ılık ister soğuk olarak servis edebiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bulem

25 Temmuz 2024 Perşembe

Zeytinyağlı iç bakla tarifini denemek istiyorum ama baklanın taze olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Ayrıca, tarifte domates kullanılması zorunlu mu, yerine başka bir şey kullanabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Bulem,

Baklanın taze olup olmadığını anlamak için birkaç noktaya dikkat edebilirsin. Öncelikle baklanın kabuğu canlı ve parlak renkte olmalı. Kabukları kırdığında içinden su damlacıkları çıkıyorsa taze olduğunu gösterir. Ayrıca, baklayı bükmeye çalıştığında kolayca kırılmalı ve içindeki taneler dolgun olmalıdır.

Domates kullanımı zorunlu değil, tarifte yerini başka malzemelerle doldurabilirsin. Örneğin, domates yerine kırmızı biber veya havuç kullanarak farklı bir tat yakalayabilirsin. Damak zevkine göre çeşitli sebzelerle denemeler yapabilirsin.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Fava Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Fava Tarifi ve Malzemeleri

Tunus Baklası Tarifi ve Malzemeleri

Tunus Baklası Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri