Bakla Fava Bakla Fava, genel olarak Ege Bölgesi'ne ve Yunan mutfağına özgü olan lezzetli bir mezedir. Genellikle Rum meyhanelerinde, rakı yanında meze olarak tüketilen ve Rumların gözdesi olan bir lezzet çeşididir. Ege Rum meyhanelerinde ve balık restoranlarında sıkça karşılaşabileceğiniz, neredeyse her Rum meyhanesinde bulunan bir meze türü olarak bilinir. Rumlara özgü olan bu meze, çok lezzetli olup tarihçesi antik Yunan'a kadar uzanır. Bakla Fava, adından da anlaşılacağı üzere bakladan elde edilir ve yapılışı oldukça basit bir meze çeşididir. Peki, Ege ve Rumların bu mezesi nasıl yapılır? Tarifi ve malzemeleri nedir? Hemen anlatalım. Bakla Fava için Gerekli Olan Malzemeler
Bakla Fava Nasıl Yapılır? Bakla Fava'yı yapmadan bir gün önce kuru baklaları suya koyup ıslatın ve kullanmadan hemen önce akan su altında bir müddet yıkayıp pişirilecek tencereye koyun. Tencereye sıvı yağınızı koyun ve ardından iri şekilde doğradığınız soğanları ekleyerek şeffaf bir renk alana kadar kavurun. Tencereye koyduğunuz baklanın içerisine 1-2 bardak su koyup tuzunu ekleyin. Suyunu çekmeye başladığı anda yine 1 bardak sıcak su ekleyip baklaları haşlamaya bırakın ve baklalar hafif yumuşadığında içerisinde az bir miktar su kalacak şekilde süzün. Baklaların yumuşaklığını kontrol edip gerekiyorsa biraz daha su ekleyerek tekrar haşlamaya koyabilirsiniz. Baklaların içerisine önceden kavurduğunuz soğanları ekleyin ve ocağın altını kısık ateşe getirip pişirmeye devam edin. Bakla Fava'nın suyu iyice azalınca ve baklalar yumuşayınca hemen 2 adet kesme küp şekeri ve sıkılmış limon suyunu ilave ederek pişirmeye devam edin. Genel olarak baklalarla birlikte 3-4 bardak su eklemek yeterli olacaktır. Yeteri kadar pişen ve yumuşayan favaya sapları ayıklanmış olan dereotunu ilave ederek mikserden geçirebilirsiniz. İsteğe göre, eklemeden önce baklaları mikserden geçirip püre haline getirebilirsiniz. Püre haline getirdiğiniz baklanın içerisinde dereotu yoksa, sunum yapacağınız zaman üzerine ekleyebilirsiniz. Bakla Fava'nın üzerine çok az bir zeytinyağı döküp, küçük doğranmış soğan ve dereotu ile servis edebilirsiniz; böylece çok lezzetli olduğunu fark edeceksiniz. Bu işin sonunda kişiler kendi yaratıcılıklarını konuşturup farklı sunumlar hazırlayabilir, fakat sadelikten ve Bakla Fava'nın genel olarak dışına çıkmak istemeyenler tarifimizi aynen uygulayacaktır. Bu meze çeşidi, özel günlerinizde ve sofralarda yerini alabilecek çok basit yapılan ve çok da lezzetli olan bir meze türüdür. Afiyet Olsun. |
Eşref
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBakla Fava'nın bu kadar lezzetli ve Ege Bölgesi'ne özgü olması beni çok etkiledi. Ancak, kuru baklayı bir gün önceden suya koymak zorunlu mu yoksa bu adım atlanabilir mi?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaEşref, bakla fava'nın lezzetini ve Ege Bölgesi'ne özgü olmasını beğenmen ne güzel! Kuru baklayı bir gün önceden suya koymak, baklayın yumuşaması ve daha rahat pişmesi için önemli bir adım. Bu adımı atlarsan, baklanın pişme süresi uzayabilir ve istediğin kadar yumuşak bir kıvam elde edemeyebilirsin. Bu nedenle, en iyi sonuç için kuru baklayı önceden suya koymanı tavsiye ederim. Afiyet olsun!