Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Bakla Fava

Bakla Fava

Bakla Fava, genel olarak ege bölgemize ve Yunan mutfağına özgü olan güzel bir yemek yanı mezesidir. Genellikle Rum meyhanelerinde meze rakı yanında meze olarak tüketilen ve Rumların gözdesi olan bir meze çeşididir. Ege Rum meyhanelerinde balık restoranlarında çok sık karşılaşabileceğiniz ve neredeyse her Rum meyhanesinde bulunan bir meze çeşidi olarak bilinir. Rumlara özgü olan bu meze çok lezzetli olup tarihçesi çok eskiye, antik yunana dayandığı söylenir. Bakla fava adından da anlaşılacağı üzere bakladan elde edilir ve yapılışı çok basit olan bir meze çeşididir. Egenin ve Rumların bu mezesi nasıl yapılır? Tarifi ve malzemeleri nedir? Hemen anlatalım.

Bakla Fava için Gerekli Olan Malzemeleri

  • 1 Su bardağı kuru bakla içi beyaz kısmından
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 3-4 su bardağı ılık su
  • 1 Adet kuru soğan
  • 1-2 adet küp kesme şeker
  • 1 Adet sıkılmış limon suyu
  • Yarım demet dereotu
Bunların yanı sıra isteğe göre üzerine zeytinyağı dekor ve süslemek için çeri domates, kuru soğan, dereotu, maydanoz ve kırmızı (Capia) biber de kullanılabilir fakat abartıya kaçmak istemiyor ve sade bir görüntü oluşmasını istiyorsanız sadece toz biber serperek ya da zeytinyağı ve dereotu kullanarak da sunum yapabilir tüketebilirsiniz. Bakla fava genellikle zeytinyağı ve dereotu ile servis edilir.

Bakla Fava Nasıl Yapılır?


Bakla favayı yapmadan 1 gün önce kuru baklaları suya koyup ıslatın ve favayı kullanmadan hemen önce akan suyun altında bir müddet yıkayıp pişirilecek tencereye koyun. Tencereye sıvı yağınızı koyun ve ardından iri şekilde doğradığınız soğanları ekleyerek şeffaf bir renk alana kadar kavurun. Tencereye koyduğunuz baklanın içerisine 1-2 bardak su koyup tuzunu ekleyin. Suyunu çekmeye başladığı anda yine 1 bardak sıcak su ekleyip baklaları haşlamaya bırakın ve baklalar hafif yumuşadığında içerisinde az bir miktar su kalacak şekilde süzün. Baklaların yumuşaklığını kontrol edip gerekiyorsa biraz daha su ekleyerek tekrar haşlamaya koyabilirsiniz.

Baklaların içerisine önceden kavurduğunuz soğanları ekleyin ocağın altını kısık ateşe getirip pişirmeye devam edin. Bakla favanın suyu iyice azalıp baklalar yumuşayınca hemen 2 adet kesme küp şekeri ve sıkılmış limon suyunu ilave ederek pişirmeye devam edin. Genel olarak baklalarla 3-4 bardak su eklemek yeterli olacaktır. Yeteri kadar pişen ve yumuşayan favaya sapları ayıklanmış olan dereotunu ilave ederek mikserden geçirebilirsiniz. İsteğe göre eklemeden önce baklaları mikserden geçirip püre haline getirebilirsiniz. Püre haline getirdiğiniz baklanın içerisinde dereotu yoksa sunum yapacağınız zaman üzerine ekleyebilirsiniz. Bakla favanın üzerine çok az bir zeytinyağı döküp, küçük doğranmış soğan ve dereotu ile servis edebilirsiniz ve çok lezzetli olduğunu fark edeceksiniz. Bu işin sonunda kişiler kendi yaratıcılığını konuşturup değişik sunumlar hazırlayabilir fakat sadelikten ve bakla favanın genel olarak dışına çıkmak istemeyenler tarifimizi aynen uygulayacaktır. Bu meze çeşidi özel günlerinizde özel yemeklerde ve sofralarda yerini alabilecek çok basit yapılan ve çok da lezzetli olan bir meze çeşididir.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 13:47:23
Bakla Fava ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Bakla Fava Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Bakla Fava"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kuru Bakla Yemeği
Kuru Bakla Yemeği
Kuru bakla yemeği; Bakla zeytinyağlısı etlisi mezesi çorbası yapılan oldukça lezzetli ve vitaminli bir besindir. Tazesi oldukça fazla tüketilen baklanın kurusu da en az tazesi kadar tüketilmelidir. Bakla sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenler i...
Kuru Bakla
Kuru Bakla
Kuru bakla: Kuru bakla baklagiller ailesinden gelen kazık köklü bir bitkidir. Kuru bakla baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bitkidir. Kuru bakla Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı güneyb...
Bakla Çeşitleri
Bakla Çeşitleri
Bakla Çeşitleri; Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Bakla çeşitleri genelde çok kireçli ve killi toprakları sevmektedir. Bakla çesitlerinin boyları kırk santimetreden seksen santimetreye kadar uzayabilmektedir. Bakla çeşitleri genelde koyu ...
Yahudi Baklası
Yahudi Baklası
Yahudi baklası, acı bakla, termiye, danik, kurt baklası gibi farklı isimlerde bilinen yahudi baklası; 3000 yıldan fazla zamandır yarımı yapılan ve dünya üzerinde 30'u aşkın çeşidi bulunduğu bilinen bir bitkidir. "Lipunus varius" ülkemizde en çok üret...
Bakla Zınnı
Bakla Zınnı
Bakla zınnı; Kın kanatlılar ailesinde yer alan, bilimsel adı Tropinota nirta olan bir böcek türüdür. Genellikle erginleri armut, erik, kiraz, şeftali, kayısı, asma, süs bitkileri ve çiçek açan bazı sebzelerin çiçekleriyle beslenir. Bakla zınnı bitkil...
İç Bakla Nasıl Pişirilir
İç Bakla Nasıl Pişirilir
İç bakla nasıl pişirilir; Türk mutfağı yemek çeşitleri yönünden oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Et yemekleri, bakliyat yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri derken birçok çeşitten oluşmaktadır. Türk mutfağı da kendi içerisinde yöreye göre far...
Bakla İçi Yemeği
Bakla İçi Yemeği
Bakla İçi Yemeği, bakla içi ile pişirildiği gibi tek olarak içi olarak da pişilir. Bu yemek de aslında bakla yemeğinin değişik bir versiyonudur. Herkesin bilmediği bir yemek türü olsa da bakla içi yemeği çok lezzetli ve sağlıklı bir yemektir.Bakla İç...
Bakla
Bakla
Bakla, Baklagiller familyasına adını veren bakla hem gıda olarak hem de yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitki türüdür. Bakla bu familya da fasulye, bezelye, börülce, nohut ve mercimek gibi protein bakımından zengin olan bir bitki tür...
Bakla Nasıl Yapılır
Bakla Nasıl Yapılır
Bakla Nasıl Yapılır, bakla yaz aylarının ve özellikle Ege bölgesi mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hem tadı hem de şekli taze fasulyeye benzemektedir. Baklanın yemeği ve salatası yapılabilir.Bakla İçin Gerekli MalzemeleriYarım kilo taze bakla...
Tunus Baklası
Tunus Baklası
Tunus baklası, Doğanın kadınlara şifa olarak gönderdiği bir bitki olan Tunus baklası özellikle kadınlarda görülen göğüslerin sarkmaları durumunda kullanılır. Göğüs dolgunluğu ve dikliği yaş ilerlediğinde, çalışma hayatı zorluğunda, bebek emzirme sonu...
Zeytinyağlı İç Bakla
Zeytinyağlı İç Bakla
Zeytinyağlı iç bakla; Zeytinyağlı yiyecekler genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde fazlasıyla tüketilmektedir. Ancak son yıllarda Sağlıklı beslenmek adına her bölgede ve herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Üstelik zeytinyağlı yemekleri is...
Bakla Zincir
Bakla Zincir
Bakla zincir, Şekil bağımlılığı olan hız-moment dönüşüm mekanizmalarında transmisyon zincirler kullanılır. Standart olarak çok çeşitli türleri vardır. Devir sayısı ve iletecekleri güç büyüklüğüne göre hangi zincir türünün kullanılacağı belirlenir. Zi...

 

Kuru Bakla Yemeği
Kuru Bakla
Bakla Çeşitleri
Yahudi Baklası
Bakla Zınnı
İç Bakla Nasıl Pişirilir
Bakla Fava
Bakla İçi Yemeği
Bakla
Bakla Nasıl Yapılır
Tunus Baklası
Zeytinyağlı İç Bakla
Bakla Zincir
Acı Bakla
Taze Bakla
Bakla Çorbası
Bakla Yemeği
Bakla Ezmesi
Zeytinyağlı Bakla
Popüler İçerik
Acı Bakla
Acı Bakla
Acı bakla, aynı zamanda ülkemizde yahudi baklası olarak da bilinen bir bitkidir. Genelikle faydaları amacıyla kullanılan bu mükemmel bitki, fiziki ola...
Taze Bakla
Taze Bakla
Taze bakla, kış aylarının vaz geçilmez sebze yemeklerinden olan taze bakla sağlık açısından son derece faydalıdır. Taze bakla Akdeniz ve Ege Bölgesi i...
Bakla Çorbası
Bakla Çorbası
Bakla çorbası; Birçoğumuzun severek tükettiği fakat bir çoğumuzun da daha önce hiç tatmadığı bir lezzet olabilir bakla çorbası. Hazırlanışı oldukça ko...
Bakla Yemeği
Bakla Yemeği
Bakla yemeği, çoğunlukla ege bölgesinde sık yapılan bakla yemeği yöresel bir yemek olmamakla birlikte her bölge de farklı malzemeler ile yapılmaktad...
Bakla Ezmesi
Bakla Ezmesi
Bakla ezmesi: Hatay iline ait bir lezzettir. Hatay'ın yöresel lezzeti olan bakla ezmesi ülkemizce sevilen bir tat haline gelmiştir ve adını hemen heme...
Zeytinyağlı Bakla
Zeytinyağlı Bakla
Zeytinyağlı bakla, Zeytinyağlı bakla tat ve lezzet olarak sevilen bir besindir. Çoğu mutfakta sıkça yapılan bir yemek türüdür. Genellikle bitkisel bes...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kuru Bakla Yemeği
Kuru Bakla
Bakla Çeşitleri
Yahudi Baklası
Bakla Zınnı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024