Bakla Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Bakla Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Ezmesi

Bakla ezmesi, Hatay iline ait geleneksel bir lezzettir. Hatay'ın yöresel tatları arasında önemli bir yere sahip olan bu lezzet, ülkemizde geniş bir kitle tarafından sevilmekte ve neredeyse tüm illerde bilinmektedir. Bakla ezmesi, hem lezzeti hem de besin değeri açısından oldukça zengin bir yiyecektir. İçeriğinde barındırdığı çeşitli besin değerleri sayesinde vücuda oldukça olumlu etkiler sağlar. Bakla ezmesi, ana yemeklerin yanında birçok sofrada kendine yer bulur.

Bakla Ezmesinin Faydaları

Bakla ezmesi, diyet yapanlar için de ideal bir seçenek olabilir. İçeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum bulunur. Protein ve kalsiyum, kişinin vücudunu tok tutan en önemli besin maddelerindendir. Bu sayede, hızlı ve ani acıkmaların önüne geçerek, kişinin tokluk hissi yaşamasını sağlar. Fazla kilo problemi olan bireylerde, ara öğünlerin ortadan kalkmasına ve dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olur.

Bakla Ezmesi İçin Gerekli Malzemeler
  • 500 gram kurutulmuş bakla
  • 1 su bardağı tahin
  • 2 limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 orta boy domates
  • Zeytinyağı
  • 1 tutam tuz

Bakla Ezmesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, taneler halindeki baklaları orta boy bir tencereye döküp 1 litre suda 2 saat kadar haşlamalısınız. Haşlama sırasında suyun eksilmesi durumunda ve baklalar hala yumuşamadıysa, suya ekleme yapabilirsiniz. Baklanın haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin ve istenilen yumuşaklığa ulaştığında baklaları tencereden alıp miksere koyun. Mikserde baklaları yavaş yavaş öğütmeye başlayın. Baklalar mikserde öğütülürken, baklanın piştiği sudan bir bardak su alıp yavaş yavaş öğütülen baklanın içine dökün. Bakla suyunun öğütülen baklaya dökülme ölçüsü 1 su bardağı kadardır.

Daha sonra, öğütülen baklaya bir tutam tuz ve malzemelerde belirtilen ölçüdeki tahin eklenir. Karışıma limon suyu ve sarımsak da eklendikten sonra bakla karışımı öğütülmeye ve ezme haline getirilmeye devam edilir. Öğütülerek ve ezilerek krem kıvamına getirilen karışım servis tabağına alınır. Servis tabağının üzerine domates ve maydanoz ile görsellik kazandırılır. Üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirildikten sonra servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Nasıl Yapılır?

Bakla Nasıl Yapılır?

Tunus Baklası Tarifi ve Malzemeleri

Tunus Baklası Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Bakla Çeşitleri Nelerdir?