Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla yemeği, çoğunlukla ege bölgesinde sık yapılan bakla yemeği yöresel bir yemek olmamakla birlikte her bölgede farklı malzemeler ile yapılmaktadır. Genellikle zeytinyağlısı yapılan bakla yemeği etli olarak da pişirilmektedir. Bu tamamen kişinin yemek kültürü ve damak zevki ile alakalı olabilir.

Protein ve vitamin bakımından çok zengin olan bakla, içerisinde aynı zamanda B1, B2, B3 ve potasyum barındırmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen bakla, sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve hazmı da kolaylaştırır. Böbreklerde taş ve kum varsa dökülmesinde fayda sağlar. İdrar yollarını temizler ve iltihaplanma durumunu da iyi gelir. Sağlık açısından faydalı olan bakla yemeğinin hazırlanmasına geçebiliriz.


Bakla yemeği için gerekli malzemeler

  • 500 gram taze bakla
  • 300 gram dana eti
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane yeşil ve kırmızı kaypa biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı pul biber
  • Sıvı yağ ve çok az tereyağı

Üzeri için

  • 1 kâse yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bakla yemeği nasıl yapılır?


Taze olarak alınmış baklaları temizleyin ve büyüklüğüne göre iki veya üç parçaya kesin. Uzunlamasına olacak şekilde kesilen baklaları iyi bir şekilde yıkayıp suyunu süzdürmek için delikli bir kabın içerisine alın. Diğer taraftan eti ufak şekilde dilimleyin ve yemeği pişireceğiniz tencerenin içerisine alın. İlk önce etin içerisine yağ ilavesi yapmadan suyunu verip geri çekene kadar kavurun. Et suyunu çekince yağını ilave edip kavurun. Kuru soğanı yemeklik veya daha ufak şekilde doğrayıp etin içerisine alın. Biberleri de ufak şekilde dilimleyin ve malzemeleri yumuşayana dek pişirin.

Et ile sebzeler piştikten sonra salça ve baharatları ilave edip karıştırın. Son olarak suyu süzülen baklayı yemek tenceresinin içerisine alın ve karıştırın. Yemeğin üzerine çok az sıcak su ilavesi yapın ve pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. Bakla yemeği istenilen kıvama geldiğinde ocağın altını kapatın ve ilk sıcaklığı geçip hafif ılık olana dek bekletin.

Diğer taraftan sarımsakları bir kâsenin içerisine rendeleyip üzerine tuz ilavesi yapın. Bir kâse yoğurdu da ilave edip karıştırın. Hazır beklemekte olan bakla yemeğini servis tabağına alın. Üzerine de sarımsaklı yoğurt gezdirin ve servise sunum yapın.

Afiyet olsun.

Bakla Yemeği Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bakla Fava Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Fava Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

Kuru Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri