Bakla Çeşitleri Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Genellikle kireçli ve killi topraklarda yetişen bakla çeşitlerinin boyları kırk santimetreden seksen santimetreye kadar uzayabilir. Çoğunlukla koyu yeşil renkte olan bakla çeşitleri, genelde üç ile sekiz arasında bakla tanesi barındırır. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen bakla çeşitleri, genellikle sofralık ve hayvan yemi olarak üretilmektedir. Bakla, ılık iklimi seven bir bitkidir ve özellikle Ege Bölgesi'nde Manisa'da yaygın olarak yetiştirilir. Baklanın ekimi Mart ayında yapılır ve hasadı Haziran ile Eylül ayları arasında gerçekleştirilir. Bakla Çeşitleri Baklanın çeşitli türleri arasında Sakız baklası, Arşın baklası, Bayrampaşa baklası, Seville baklası, Tonka baklası, Kalabar baklası, Ful baklası ve Sultani baklası bulunmaktadır.
Baklanın yapraklarından salata, tanelerinden ise yemek yapılmaktadır. Bakla, baklagiller ailesine adını vermektedir ve içerisinde bitkisel protein ile karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, A, B, C ve B2 vitaminleri yönünden de zengindir. Bakla, sağlık açısından mutlaka tüketilmesi gereken bir sebzedir. Baklanın Faydaları Nelerdir? Bakla, vücuttaki kötü kolesterolü düşürür. İçerisinde bulunan insülin ile kan şekerini düzenler. Yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelir. Baklanın tohumundan yapılan lapa, deri hastalıklarına iyi gelmektedir. İdrar yollarını temizleyen bakla, böbreklerin kum veya taş dökmesine yardımcı olur. Baklanın yeşil kabuğunu ezip istenmeyen bölgedeki kılların diplerine sürerseniz, o bölgede bir daha kıl çıkmaz. Sağlıklı günler. |