Bakla Çeşitleri Nelerdir?
24 Haziran 2024

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Bakla Çeşitleri

Baklanın yetmişe yakın çeşidi bilinmektedir. Genellikle kireçli ve killi topraklarda yetişen bakla çeşitlerinin boyları kırk santimetreden seksen santimetreye kadar uzayabilir. Çoğunlukla koyu yeşil renkte olan bakla çeşitleri, genelde üç ile sekiz arasında bakla tanesi barındırır. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen bakla çeşitleri, genellikle sofralık ve hayvan yemi olarak üretilmektedir. Bakla, ılık iklimi seven bir bitkidir ve özellikle Ege Bölgesi'nde Manisa'da yaygın olarak yetiştirilir. Baklanın ekimi Mart ayında yapılır ve hasadı Haziran ile Eylül ayları arasında gerçekleştirilir.

Bakla Çeşitleri

Baklanın çeşitli türleri arasında Sakız baklası, Arşın baklası, Bayrampaşa baklası, Seville baklası, Tonka baklası, Kalabar baklası, Ful baklası ve Sultani baklası bulunmaktadır.
  • Tonka baklası: Tonka baklası, kokulu tütün yapımında kullanılmaktadır.
  • Kalabar baklası: Kalabar baklası, göz tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Ful baklası: Ful baklası, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ta haşlanarak çerez gibi sokaklarda satılmaktadır.
  • Seville baklası: Seville baklası, boyu doksan ile yüz yirmi santimetre arasında değişen bir türdür. Koyu yeşil renkte olup, uzunluğu on altı ile yirmi santimetre, genişliği ise iki ile üç santimetre arasındadır. Seville baklasının tohum sayısı dört ile altıdır. Ilık iklimi seven Seville baklası, en fazla on derece sıcaklığa dayanabilir. Derin, geçirgen ve organik maddelerce zengin toprakları tercih eden Seville baklası, çok lezzetlidir. Taze olarak yemeklerde ve konserve olarak kullanılabilir. Kurusu da sevilerek tüketilir.

Baklanın yapraklarından salata, tanelerinden ise yemek yapılmaktadır. Bakla, baklagiller ailesine adını vermektedir ve içerisinde bitkisel protein ile karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, A, B, C ve B2 vitaminleri yönünden de zengindir. Bakla, sağlık açısından mutlaka tüketilmesi gereken bir sebzedir.

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Bakla, vücuttaki kötü kolesterolü düşürür. İçerisinde bulunan insülin ile kan şekerini düzenler. Yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelir. Baklanın tohumundan yapılan lapa, deri hastalıklarına iyi gelmektedir. İdrar yollarını temizleyen bakla, böbreklerin kum veya taş dökmesine yardımcı olur. Baklanın yeşil kabuğunu ezip istenmeyen bölgedeki kılların diplerine sürerseniz, o bölgede bir daha kıl çıkmaz.

Sağlıklı günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bakla Nasıl Yapılır?

Bakla Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Acı Bakla Türleri ve Özellikleri

Acı Bakla Türleri ve Özellikleri