Kuru Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kuru Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bakla Yemeği

Kuru bakla, zeytinyağlısı, etlisi, mezesi ve çorbası yapılan oldukça lezzetli ve vitaminli bir besindir. Tazesi oldukça fazla tüketilen baklanın kurusu da en az tazesi kadar tüketilmelidir. Kuru bakla, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenler için oldukça ideal bir besindir. Çünkü lifli yapısı ve doyurucu özelliği nedeniyle tercih edilmektedir.

Kuru bakla, kolesterolü dengeleyerek kötü kolesterolü minimum seviyeye çeker. Ayrıca idrar yollarında oluşan iltihabı temizler, kan dolaşımını hızlandırır ve tam bir protein kaynağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen kuru baklanın birçok çeşit yemeği yapılmaktadır. İster etli veya kıymalı pişirip sıcak servis yapabiliriz, istersek de zeytinyağlı pişirip soğuk başlangıç olarak servis edebiliriz. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın, enfes lezzetli olan kuru bakla yemeğini bol miktarda tüketmekte fayda vardır.

Özellikle çocuklarımıza bir şekilde mutlaka yedirmemiz gerekir. Kuru baklanın, mevsiminde sıklıkla taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, mevsim dışı zamanlarda kuru hali de oldukça keyif alınarak yapılabilir. Hazırlanışı oldukça kolay ve pilavın yanına da fazlasıyla yakışan bu enfes lezzeti tatmanızı tavsiye ediyorum. Beğeneceğinizi düşünerek sizlerle tarifini paylaşıyorum.

Kuru Bakla Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram kuru bakla içi,
  • 200 gram kuzu kuşbaşı et,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 adet sivri biber,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası,
  • 2,5 su bardağı sıcak su,

Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru baklayı akşamdan soğuk suya ıslatıp yumuşamasını sağlıyoruz. Daha sonra kuşbaşı etleri derin bir tencereye alıp kısık ateşte etler suyunu salıp çekinceye kadar kavuruyoruz. Tereyağı ve sıvı yağı ekleyip, ince ince kıydığımız kuru soğanları ve sivri biberi ekliyoruz. Biber ve soğanla bir güzel kavurduğumuz etin içerisine domates ve biber salçasını ilave edip tekrar kavuruyoruz.

Sonrasında tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırdıktan sonra, beklettiğimiz sudan alıp tekrar yıkadığımız kuru baklaları ekliyoruz. Beş dakika kadar kavurduğumuz baklaların içerisine sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yemeği sulu istemiyorsanız suyun miktarını biraz azaltabilirsiniz. Daha sonra tencerenin kapağı kapalı şekilde yaklaşık 30 dakika pişirip ocaktan indiriyoruz.

Kapağı kapalı şekilde yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdiğimiz kuru bakla yemeğini, pilav eşliğinde sarımsaklı yoğurt veya cacıkla birlikte servis yapabiliriz. Ayrıca, kuru fasulye yemeğinde olduğu gibi kuru bakla yemeğini de güveç içerisinde pişirebiliriz. Tadına doyamayacağınız kuru bakla yemeği, sevdiklerinize ve size afiyet olsun. Ellerinize sağlık.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla İçi Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Yahudi Baklası Tarifi ve Malzemeleri

Yahudi Baklası Tarifi ve Malzemeleri