Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru bakla, baklagiller ailesine mensup, kazık köklü bir bitkidir. Bu bitki, baklagiller familyasının önemli bir üyesidir ve hem gıda hem de yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir. Kuru bakla, Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu güneybatı Asya kökenlidir ve ılıman iklimlere sahip bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde özellikle kış ve bahar aylarında, bitki henüz taze iken tüketilmektedir. Akdeniz ve Ege bölgeleri, kuru baklayı daha fazla oranda tüketmektedir. Kuru bakla, özellikle kış aylarında sofralarda aranan lezzetler arasındadır. Bakla favası en bilinen yemek türüdür; ayrıca kuru bakla çorbası, baklalı iç pilav, bakla dolması gibi çeşitli yemeklerde de kullanılmaktadır. Vitamin ve mineral değerleri açısından oldukça faydalıdır. Ancak, kuru baklanın yüksek nişasta oranı nedeniyle şeker hastalarının tüketmesi önerilmez. Nişasta, kan şekerini yükselten bir maddedir. Ayrıca, kuru bakla favizm hastaları tarafından da tüketilmemelidir. Bakla, tükettikten sonra vücutta alyuvarların parçalanmasına sebep olabilir. Favizm hastalığı, tedavi edilmezse kalp yetmezliği ve ölümcül vakalara yol açabilir. Kuru bakla tükettikten sonra bu tür belirtiler görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu gibi istisnai durumlar dışında, kuru bakla birçok hastalığa iyi gelmekte ve ergenlik dönemindeki ve gelişme çağındaki çocukların fiziki yapılarında fayda sağlamaktadır.

Kuru Baklanın Faydaları Nelerdir?

  • Parkinson hastalığına iyi gelir: Kuru bakla, Parkinson hastalığını tetikleyen dopamin eksikliğinin takviyesi için etkili bir besindir ve kişiye fayda sağlar. Doğal dopamin kaynağı olan kuru bakla, düzenli tüketildiğinde Parkinson hastalığının oluşmasını engelleyebilir.
  • Bağırsak rahatsızlıklarını giderir: Kuru bakla sindirim sistemini düzenler ve bağırsaklarla ilgili şikayetleri azaltır. Aynı zamanda hemoroid ve kabızlık rahatsızlıklarını da giderir.
  • Yüksek demir oranı içerir: Kuru bakla, kalsiyum açısından da zengin bir besindir. Bu sebepten hamilelerin sık sık tüketmesi, demir eksikliği tedavisi için fayda sağlar. Kansızlığı giderici özelliği ile aneminin tedavisine yardımcı olur.
  • Kilo vermek isteyenlere önerilebilir: Kuru bakla, yüksek protein değeri ile kilo vermekte yardımcı olur. Bitkisel protein deposu olan kuru bakla, uzun süre tok tutucu özelliğe sahiptir.
  • Böbrek hastalıklarına iyi gelir: Kuru bakla, böbrek üzerinde olumlu etkiler yapar. Böbrek ağrısı ve iltihaplanma oluşumunu engeller. Böbrekle ilgili rahatsızlıkların tedavisi için yardımcı bir besindir.
  • İdrar yolları rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahiptir: Kuru bakla tüketimi, idrar yollarını temizleyerek böbrek kumlarının vücuttan atılmasını sağlar.
  • Baş ağrısına iyi gelir: Kuru baklanın tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur. İçerdiği azot ve nişasta, baş ağrısı oluşumunu azaltır.
  • Cilt görünümünü pürüzsüzleştirir: Kuru bakla, vücuttaki kan dolaşımını artırarak cildin duru ve berrak görünmesini sağlar.
  • Kolesterolü dengeler: Kuru bakla, kötü kolesterolü düşürmede fayda sağlayan bir besindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Saygın

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kuru baklanin faydalarini ve zararlarini okudum, ama favizm hastaligi olan birinin bu kadar dikkatli olmasi gerektigini bilmiyordum. Favori yemeklerimden biri olan bakla favasini artik daha temkinli mi yemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Saygın, favizm hastalığınız varsa gerçekten dikkatli olmanız önemlidir. Bu rahatsızlık, bakla tüketimiyle tetiklenebilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer favizm teşhisi konmuşsa, bakla ve ürünlerinden tamamen kaçınmanız en güvenli yol olacaktır. Sağlığınızı riske atmamak adına doktorunuza danışarak en doğru bilgiyi almanızda fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Zincir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bakla Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

İç Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla Çeşitleri Nelerdir?

Bakla Çeşitleri Nelerdir?